Guide til oppsett av online modul

Opprette en online modul

For å opprette en modul, gå til: Admin>Læring>Moduler og klikk på Opprett ny modul

Du vil nå kunne velge mellom forskjellige typer læring: Online, Onsite og Webinar

Start med å klikke på «Online modul»

Under fanen «Detaljer» kan du gi modulen et navn, en beskrivelse (max. 200 tegn) og i tillegg kan du legge til en utvidet beskrivelse.

Du kan også aktivere Chat-funksjonen. Dette vil åpne opp for et chatterom spesifikt for denne modulen og brukere som er tildelt til den.

Du kan når som helst klikke på den grønne lagre-knappen eller den blå «fortsett» knappen for å lagre endringene du har gjort på modulen.

VIKTIG: En modul vil betraktes som aktiv og klar til bruk bare hvis du klikker på den blå «haken» etter du har fullført alle detaljer. Denne dukker opp ved siden av «lagre» kappen på «Innstillinger» fanen.

Hvordan legge til kategorier

Fra «Detaljer» fanen kan du velge en kategori og dens under-kategorier fra nedtrykksmenyen

Modulen vil bli tagget med denne kategorien og brukere vil kunne søke på en kategori eller under-kategori fra filter-sidemenyen på «Min læring» siden.

Hvordan legge til en evaluering på å modul

Du kan legge til en evaluering på en modul. Denne nedtrykksmenyen vil la deg velge din favoritt

Når en tildelt bruker fullfører modulen vil evalueringen som er valgt her automatisk tildeles brukeren og han/hun vil bli varslet via e-post.

Hvordan legge til relaterte moduler

En modul kan ha flere relaterte moduler gjennom liknende kategorier, temaer osv.

Disse modulene vil dukke opp som «relaterte moduler» for brukeren i forhåndsvisningen til modulen.

Hvordan sortere rekkefølgen til en modul

Med sortering kan du velge hvordan modulen vil vises for brukere i sin læringsoversikt

Dersom sorteringsrekkefølgen er satt til «0» vil modulen alltid vises som den første modulen i oversikten

Legge til et cover bilde på en modul

Alle moduler og programmer kan ha et cover bilde som gir brukeren en idé om hva den handler om. Fargerike bilder legger også til et attraktivt preg til brukerens estetikk

Når du klikker på «Velg eller last opp et bilde» vil det dukke opp et nytt vindu som gir deg muligheten til å enten laste opp et bilde fra din egen maskin, eller bruke et online bibliotek med tusenvis av bilder.

Når du har valgt et bilde og klikket på «Bruk bilde» må du velge hvilket område av bildet du ønsker å bruke som cover for modulen

Legge til innhold i en modul

Klikk på fanen «Trinn». Dette steget lar deg legge til innhold i modulen

Moduler er bygget opp av «trinn». For hvert trinn du legger til i en modul, kan du velge å legge til følgende innhold:

• Opplastede videoer fra din maskins harddisk i et standardisert video-format, eller strømmede videoer fra YouTube eller Vimeo
  • Dokumenter i form av PowerPoint og PDF filer
  • En integrert webside som f.eks. ditt selskaps nettside eller annet sikkert web-innhold som du ønsker å dele med dine ansatte
  • Filer som kan lastes ned. Her laster du opp filer du ønsker at brukeren skal kunne laste ned i modulen
  • Artikler med bilder og tekst som oppleves som en dynamisk nettside
  • SCORM filer

Laste opp videoer til en modul

Du kan strømme videoer fra både YouTube og Vimeo, og i tillegg kan du laste opp videoer i MP4, MPEG og andre normalt støttede filtyper

• Velg «Video» når du legger til et steg i modulen
  • Her kan du nå gi videoen en tittel og laste opp filen

• Framdriftslinjen i bunnen vil bli grønn når videoen er ferdig opplastet
  • Du vil motta en e-post om at videoen blir behandler og straks vil være tilgjengelig for å spilles av

VIKTIG: Videoer hostes hos Vimeo, så før en video blir tilgjengelig må den godkjennes av Vimeo

Som regel blir videoer lastet opp øyeblikkelig, men i tider med stor pågang i trafikken og mange videoer lastes opp samtidig, vil det kunne ta opptil noen få timer

Lage en test/quiz

I en online modul kan du lage en test/quiz for å teste om brukeren har lært og forstått innholdet i modulen. Her kan du velge hvor stor prosentandel av spørsmålene som må besvares korrekt for å bestå testen.

Klikk på «Legg til nytt spørsmål» for å velge hva slags type spørsmål du ønsker å legge til i testen

• Rangeringsspørsmål lar deg sette opp en selvdefinert rangeringsskala og angi beskrivelser
  • Tekst spørsmål vil gi brukeren en boks hvor han/hun kan besvare spørsmålet i fritekst
  • Du kan også lage enkelt- og flervalgsspørsmål

Arrangere trinn i en online modul

Du kan legge til så mage trinn du ønsker i en modul ved å klikke på «Legg til trinn» knappen.

Du kan også tilpasse og opprette en «Læringssti» ved å arrangere trinnene i en spesifikk rekkefølge. Klikk og hold museknappen på et trinn og dra det dit du ønsker.

Dersom du har behov for å fjerne et trinn kan du dra det mot venstre og en boks vil dukke opp. Slipp trinnet inni denne boksen for å fjerne det

Under «Innstillinger» fanen, som det siste steget i oppretting av en modul, kan du spesifisere om trinnene i modulen skal gjennomføres i den rekkefølgen de er opprettet (anbefalt) eller ikke

Legge til ferdigheter

Du kan koble sammen flere ferdigheter til en online modul og spesifisere til hvilken grad (Ingen, Enkel, Middels, Avansert) denne modulen trener opp en bruker innenfor en spesifikk ferdighet

Dersom ferdigheten du leter etter ikke finnes i nedtrykksmenyen kan du klikke på «Legg til en ny ferdighet»

Legge til poeng og diplom

Dette gjøres under «Belønninger» fanen

Hvordan legge til poeng

Du kan dele ut poeng til brukere som fullfører modulen

• Gjennomføringspoeng deles ut til en bruker som fullfører modulen
  • Speed poeng deles ut til de brukerne som fullfører modulen først

Hvordan legge til diplom

Diplomer deles ut til brukere når de har fullført modulen

Innstillinger

Under denne fanen kan du finjustere detaljer til en modul og automatisere hvordan modulen skal oppføre seg når den er ferdig satt opp.

Varighet av modulen

Du kan her legge inn et estimat på hvor lang tid det vil ta for en bruker å fullføre denne modulen

Brukere vil kunne benytte seg av varighetsfilteret på «Min læring» siden.

Automatisk fornying

Denne innstillingen lar deg automatisere modulene dine. Velg her hvor ofte du ønsker at tildelte brukere skal gjennomføre modulen på nytt og brukere vil få beskjed når det er på tide å fornye

Tidsfrister og påminnelser

Dersom en modul skal ha en tidsfrist, kan du legge til påminnelser slik at læringsportalen minner bruker på en kommende tidsfrist ved å sende ut en e-post

Du kan også slå på innstillingen «Informer leder» i tilfelle du ønsker at brukerens nærmeste leder skal informeres hvis noen går over tidsfristen

Dersom du ikke ønsker at brukere skal kunne gjennomføre denne modulen etter tidsfristen har utløpt, kan du låse den

Som Admin kan du låse modulen for andre hvis du jobber med å bygge en modul og du ikke ønsker at andre Admins kan gjøre endringer på den